Sådan laver du din første surdej
Du skal bruge følgende ingredienser:
- 15 gram gær
- Tre deciliter syrnet mælk (youghurt naturel, kærnmælk, A38 eller lignende)
- En deciliter groft rugmel
- En deciliter hvedemel
Gæren opløses i den syrnede mælk, hvorefter melet blandes i. Surdejen lægges i tæt beholder, fx i et ½-liters syltetøjsglas.
Surdejen skal stå ved stuetemperatur i mindst 2 døgn, hvorefter den er klar til brug. Surdejen er nu begyndt at boble lidt og vil lugte surt. Skal du ikke bruge den umiddelbart, bør den flyttes til køleskabet.
Når du bruger surdejen, skal du tænke på at den skal vedligeholdes. Det gøres ved at bruge hele surdejen i bageprocessen, som beskrevet i opskriften på rugbrød. Det vil sige at du tager noget af den helt færdige rugbrødsdej og lægger tilbage i din surdejsbeholder og dækker surdejen med et lag groft salt.